welkom

Bij Madena zit je zeker goed. Volg ons op alle mogelijke manieren.

follow us where the magic happens!
Naar boven
Image Alt

Haarverlies ten gevolge van hemochromatose

Haarverlies ten gevolge van hemochromatose

Hemochromatose (ook wel pigmentcirrose of ijzerstapeling) is een stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden gereguleerd, wat leidt tot ijzerstapeling in organen. Eén op de 300 Belgen heeft er last van.

Deze ziekte is meestal erfelijk. Door een genetische afwijking ontbreekt het leverhormoon hepcidine en wordt te veel ijzer opgenomen uit de voeding. Dat ijzer wordt opgestapeld in het lichaam, vooral in de lever, het hart en de alvleesklier (pancreas), en kan verschillende klachten en aantasting van organen en gewrichten veroorzaken.

Hemochromatose wordt niet zo snel opgemerkt. De symptomen kunnen immers ook door andere ziektes verklaard worden, en zijn wetenschappelijk ook niet gelinkt aan de ziekte:

  • Chronische vermoeidheid
  • Pijn in de gewrichten (meestal handen en polsen)
  • Haaruitval
  • Buikklachten
  • Hartklachten: kortademigheid en hartritmestoornissen
  • Diabetes
  • Huidverkleuring (grijze tint of koperachtige verkleuring)
  • Verminderd libido

Een bloedonderzoek of DNA-onderzoek helpt de diagnose van hemochromatose wel stellen.

Qua behandeling van hemochromatose wordt regelmatig bloed afgenomen, ook wel ‘aderlaten‘ genoemd. Patiënten tussen 25 en 35 jaar die deze behandeling starten, kunnen een normaal leven leiden als ze regelmatig een aderlating laten uitvoeren.

Haaruitval door ijzerstapeling

Haaruitval is een van de mogelijke klachten ten gevolge van de hemochromatose. Afhankelijk van het moment van de diagnose en de gepaste behandeling kan deze haaruitval vergevorderd zijn.

Groeit het haar terug? Dat kan, opnieuw afhankelijk van de mate van de ijzerstapeling en het succes van de behandeling.

Een haarwerk biedt sowieso een oplossing om permanent of tijdelijk dit haarverlies te verbergen.

Vragen?

Kampt u ook met haarverlies door hemochromatose en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Overwin je schaamte of angst en kom met ons praten. Maak een afspraak of stel uw vraag met behulp van het volgend formulier